pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Wednesday, January 11, 2012

DRC Dah Daftar Pemilih, Anda???


Assalammualaikum...

Seperti yang tertera kat tajuk entry ni, DRC dah selamat mendaftar sebagai pemilihi  di negara Malaysia..! Yeeyy!!
Korang yang dah berumur 21 tahun tu bila lagi nak daftar??
Jangan tunggu lagi.....!!!
Cepat daftar sebagai tanggungjawab kita kepada negara tercinta...

DRC nak kongsi sedikit pengalaman mendaftar sebagai pemilih pada hari Isnin lepas.
Mula-mula DRC dah janji dengan kawan untuk daftar bersama-sama pada hari Ahad lepas, tapi kami janji pada pukul 5 petang sebab setahu DRC pejabat pos besar akan tutup jam 6 petang.. Tapi bila dah sampai ke pejabat pos, kaunter dah ditutup hanya kaunter pos, setem dan poslaju je yang bukak... perasaaann terusssss kecewaaaaaa :(

Tapi perasaan tu DRC cuba ubati dengan pergi sendirian ke pejabat pos pada hari keesokkannya (isnin), dan alhamdulillah, DRC curik keluar waktu rehat ke sana...
Sampai je pejabat pos, DRC pergi lah kat kaunter nak amek nombor... Kan kat kaunter tu ada polis bantuan jaga.. Polis tu tanya kat DRC, "Nak apa,dik?"
"Saya nak daftar pemilih"
"Untuk siapa?"
"Untuk saya."
(dalam hati DRC kata, awat?! muka aku muda lagi ka??)
"Ok, amek nombor tunggu bila di panggil bawak IC.ok,"kata pak polis tu..

DRC tunggu dengan kesabaran untuk dapatkan kaunter yang DRC gemar iaitu kaunter 9 kat Pejabat Pos Besar Alor Star.
Akhirnya, DRC dapat jugak kaunter 9..hehehe.. :P
Abang kaunter tu tanya, "Nak apa, dik?"
"Nak daftar pemilih..."
"Bagi IC ye"
DRC pun bagi je la IC DRC yg comel...
Dah siap abang kaunter tu key-in, dia minta nombor telefon utk key-in dalam data..
"Dik, bagi nombor telefon"
(Dalam hati DRC, sibuk je nak nombor aku)
"Nombor telefon saya sama dengan hari jadi saya, abang.. Cuba abang teka,"kata DRC.
Abang tu dah pening dengan kerenah DRC.hahhaa...
Padaan muka dia...
Laast2 abang tu memang tak dapat jumpa...hahaha..kesian dia..
DRC bagi la nombor telefon DRC dengan betul..hahaha
Dah sign dan amek balik IC tu, abang tu tanya kat DRC..
"Alamat rumah tu memang takde nombor ke?"
DRC jawab, "Ada, nombor rumah saya sama dengan bufday saya... :P"
Kesiaan abang tu kene dengan DRC.. menyirap je..

So, bila dah balik asrama (tempat DRC praktikal) DRC jerit YEEEAAHH!!! Dah boleh mengundi lepas ni....hehehe... 
Kalaupun PRU terdekat ni DRC tak dapat, tapi sekurang-kurangnya DRC dah laksanakan step pertama dalam membentuk sebuah negara kita... 
jadi, sudahkah anda mendaftar????

DRC pssssssttt : Kesian kat abang kaunter tu.. hhaha.. anyway, padan muka dia sebab dia buat stail sangat kat gelanggang futsal..hahaha.. :P untuk praktikal, sekolah dah mulakan sesinya.. DRC pula kene buat kerja2 bahagian HEA bila dah start P&P ni.. Barulah tau betapa susahnya nak susun jadual mengajar..heeeeeeee... tapi inilah namanya proses pembelajaran,kan? Tadi baru je habis mengajar subjek sejarah tingkatan 5 sebab ganti guru tak cukup... adeeyyhhh... S E J A R A H ????

4 comments:

Hiddy Asri said...

Dh..setahun selepas pilihan raya yg lalu :) hehehe

farahin izzati said...

sejarah?? hehehe, okeylah tu :D

♥AienNajwa♥ said...

dah boley daftar dah..tapi saye belom daftar g..hehehehe ! ~ =)

farahin izzati said...

agak2x yang mengajar uh paham ke tak :D

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...