pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Wednesday, October 19, 2011

REVIEW FILEM | Karip-karipap Cinta...

Assalammualaikum semuaa... DRC agak ketinggalan untuk review filem ni kan..? Ye lar,, tak pegi wayang, dapat download pun kire ok what...hahahaaa


Secara keseluruhannya filem ini boleh dikatakan berjaya diadaptasi cuma terdapat beberapa 'khilaf' yang ditafsir itu lari dari makna dan mesej yang nak disampaikan oleh penulis Novel ini sebenarnya..
 Jom tengok apa yang DRC review...

1. Jalan cerita yang bagus... Tapi mungkin tak sesuai difilemkan kerana pada pendapat DRC, pengalaman pembaca novel dan penonton filem akan berbeza kerana apabila membaca, pembaca akan mengimaginasi dengan kekuatan otaknya untuk membayangkan sesuatu plot. Itu kekuatan sebuah novel. Tapi apabila filem, penonton hanya perlu memahami perjalanan dan ia sememangnya sukar difahami kerana imaginasi  pembacaan penonton dan pengarah tidak sama... Apapun, boleh tahan cerita ni..


2. Pelakon-pelakon baru yang berbakat digunakan dalam filem ni.. Memang berbakat besar dan salah satu taruhan pengarah untuk menampilkan pelakon baru. Namun, kesilapan tafsiran watak yang amat jelas dan nyata... DRC ingat, perwatakan heroin yang merupakan graduan dari Al-Azhar akan memakai tudung litup, rupanya tidak...! Alamakkkk..! Mencacatkan pemandangan! Siyezz!. Ini juga akan mencacatkan nama Universiti al-Azhar, Mesir itu sendiri kerana graduan disana menutup aurat tetapi apabila balik ke tanah air, begini pulak gambarannya... Ermmm... :\


Secara general nye DRC bagi filem ni 2 BINTANG sebagai hadiah... Apapun novel ni memang best giler.....!! 


DRC pssssttt : Mungkin ada yang tak kena dengan mentafsiran dari pengarah... Sebab kadang-kala imaginasi pembaca novel dengan pengarah tak sama,, kira tidak menemukan titik persamaan untuk filem ini... But, GOOD JOB!!

8 comments:

khairul said...

sy x berapa minta gambaq melayu..ntah la ..mcm x best

DRceria said...

oooooooo...huhuhu..xpe2...

Tengku Puteri said...

kiranya novel dia best lagi ye DRc? sy pun x tengok g...hee

DRceria said...

YUP!!!! siyezzz.... susah tau sebenarnya nak adaptasi novel jadi filemm.. (cehh.. macam pnah buat je..)

Rara. said...

tak minat saifullah tu~ so tamau tengok ~ HAHA

ctk said...

ct tengok citer tp naper cm lari je dr tajok filem tuh...hOhO..pepon, ct suka skrip dia..lawak :D

hyz said...

x suke gambit! poyo je....

DRceria said...

@Rara : Gambit...??eeuwww! no komen..
@CTK : same laa.. suke novel die bebanding filem...
@hyz : Gambit jugakk...??? no komen...

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...