pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Wednesday, September 21, 2011

Zizan : Rumah Siap, Pahat Berbunyi, Hantu Terbonceng....



Assalammualaikum.... Hari ni DRC buat post wktu pagi pulak..
Da puas tengok video yang di cut ini???
Apa respon anda? 
Ada yang mengecam Zizan Razak, Finas, Ahmad Idham dan yang terbabit....


Seperti yang DRC review filem ini sebelum ni, bukan DRC review secara kosong... DRC review dengan ketelitian dari sudut yang pelbagai... DRC pun ada komen tentang penggunaan Bahasa Arab yang sewajarnya samada ia perlu dibiasakan atau dilatih berkali-kali supaya tidak 'sengau' bunyinya dan kena pada tempatnya....


Jom tengok babak yang sangat eksklusif yang DRC bongkarkan..heheeee (macam spy)




Tengok sehingga habis babak malam... DRC ulangi, penggunaan ayat bahasa arab samada istigfar, azan, subahanallah, dan segalanya perlu bertepatan dengan tempatnya... Memang ia adalah jenaka yang menjadi, namun apakah filem begini mampu digunapakai untuk menerapkan nilai islamik? DRC salah seorang peminat Zizan, namun tidak lah taksub sangat..


Jom tengok pengakuan zizan melalui laman twitternya..
Pada DRC jalan terbaik kepada Zizan adalah dengan membuat permohonan maaf secara peribadi atas ketidak sengajaan beliau. itu cukup memadai.. tidak perlu untuk mempertikaikan kehadiran 4 ulama' atau sebagainya yang boleh mengeruhkan lagi keadaan situasi tegang...

Namun, Ahmad Idham dalam kenyataan di akhbar SinarHarian, 

Pada DRC, bagi menjernihkan lagi keadaan adalah dengan cara permohonan maaf dan tayangan tersebut diberhentikan kerana pulangan yang diperolehi dari filem tersebut perlu dirujuk oleh panel syariah...
Tapi, jom kite dengar penjelasan Ustaz Azhar Idrus tentang isu ini...


DRC pssssssttt : Setiap manusia melakukan kesilapan dan kesilapan itu disaksikan oleh orang yang menilai kita... kita hanya mampu mengubah presepsi dan tingkah kita supaya menjadi yang terbaik untuk memperbaikinya... Menerima kritikan walau sesiapa sahaja dengan hati yang terbuka dan ikhlas itu sesuatu yang mahal dan berharga... Malah kritikan itu mengajar kita untuk lebih MAJU dalam segala yang dilakukan....
>.<


7 comments:

ctk said...

huhuhu...bahaya2..dorg sepatotnye sensitif dgn isu agama neh..astagfirullah hal azim

DRceria said...

sama-sama ambil iktibar.....

hyz said...

mmg manusia slalu melakukan kesilapan. tapi, isu ni, lebih kepada lawak yang tak mengambil sensitiviti islam.sebab pengarah tau, lawak begini buat org ketawa.demi keuntungan kes2 mcm nilah jadi....... ish3.... perlu ke sokong filem mcm ni?

DRceria said...

entah la the red legend... DRC pun tatau nak hukum... hanya DRC boleh menilai bawaha filem ni kena ada tapisan yang lebih 'tapis'.... bukan filem ni saja, tapi melambbaaakk sebenarnya filem yang tidak mendatangkan manfaat selain keuntungan penerbit/pengarah dan gelak ketawa...

DRceria said...

entah la the red legend... DRC pun tatau nak hukum... hanya DRC boleh menilai bawaha filem ni kena ada tapisan yang lebih 'tapis'.... bukan filem ni saja, tapi melambbaaakk sebenarnya filem yang tidak mendatangkan manfaat selain keuntungan penerbit/pengarah dan gelak ketawa...

noornazuha said...

soal hukum jangan dijenakakan..tu jeh konsepnyeee..senang..bukan salah zizan..salah skrip and lpf jugkla, xpantau btol2....org gelak2,tpi tuh dah gelakkan isu2 agama kan..byk lgi isu lain ble dijenakakan...

DRceria said...

NoorNazuha --> terima kasih atas pandangan anda... ya,, isu agama ini sangat sensitif.. tapi mudahnya untuk maaf.. zizan tidak bersalah, namun mereka yang ada di dalam (KREW offline dan online) yg turut berada di situ perlu jelas.... namun, kita cuba fikir balik, isu hina agama dgn pertikai pejuang kemerdekaan, mana yang lebih teruk..??? thinking bersama... >.<

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...