pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Saturday, September 5, 2009

MUSLIMAH KINI TERLAMAPU...

Asalammuaaikum.. prnuh rasa kesyukuran kerana dilimpahi dengan dugaan dan cabaran pada awal Ramadan kali ini. Moga-moga sebagai penghapus dosa yang lampau.

Penulisan kali ini membicarakan ttg MUSLIMAH atau WANITA. Wanita memang dilahirkan untuk menjadi suri lelaki. Namun, melalui penglihatan dan pentaksiran saya, Muslimah atau Wanita zaman kini melampaui segala aspek. Bukan menghina atau menidakkan kredibiliti wanita tetapi memang TERNYATA terlampau.

Jika hari ini di sebuah Universiti atau Kolej, wanita lebih ramai daripada lelaki, tapi takkan segala keistimewaan perlu diberikan kepada mereka? Sehinggakan pernah terjadi kepada kawan saya, jadual kelas terpaksa dipinda hanya kerana seorang wanita menggedik-gedik dgn lecturenya kerana wanita itu mengalami pertindihan kelas. Wajarkah? Melampau jika hnya kerana seorang!

Kemudian, ia terjad kepada saya sendiri. Sewaktu menunggu bas untuk pulang ke asrama, terpaksa berebut dengan PEREMPUAN, BETINA, MUSLIMAH, WANITA.! Tak tahu mereka dikategori yang mana?! Tak malukah mereka? Berebut dgn kaum Adam yang lebih besar dari mereka? Berhimpit dgn kaum lelaki, semata-mata nak naik bas? WANITA KAH ITU??!! MUSLIMAH KAH ITU??!! Sedangkan dia tahu batas-batas agama!! Pada waktu itu, kami lelaki berada betul-betul berada dihadapan pintu bas, dan seboleh-boleh mereka yg tak MALU ini cuba berhimpit dgn kami! Masya Allah.. saya dgn geram, memijak kasut perempuan mana tah dan hanya terus naik ke bas. Bayangkan jarak perempuan TAK MALU itu dgn sy hanya belakang beg saya!! Ya Tuhan, perempuan zaman sekarang.. kemudian ada sahabat berkata kepada saya, “Seganlah nak naik bas waktu balik, malu. Malu? Lelaki pun tahu malu bila bercampur! Masakan PEREMPUAN, BETINA, MUSLIMAH, WANITA tak punya rasa malu???!!!
Dan ternyata! Memang!! Disebalik telekung terlindung seluar jeans!! Analogi untuk MUSLIMAH yg kononya..

Buktinya lagi, jumaat 28 Ogos 2009, pemandu bas boleh menurunkan PEREMPUAN, BETINA, MUSLIMAH, WANITA ini di tepi trafik light berhampiran TESCO. Jelas, amat dan tanggungjwab pak ck bus tu tergugat dgn madah-madah, manderem-manderem PEREMPUAN, BETINA, MUSLIMAH, WANITA ini. Masakan jika lelaki langsung tak diberi keistimewaan begitu?

Saya sdar, tak semua PEREMPUAN, MUSLIMAH, WANITA begitu, tapi ini realiti yg saya hadapi. Walaupun tak semua, tapi haya kerana sikap TAK MALU mereka yg lain turut terpalit. Jadi, sedarlah wahai kaum hawa, anda bukan menakluk dunia, bukan pemimpin dunia dn akhirat, bukan sekuat lelaki. Dan paling penting akal anda hanya SATU! Gunakan sebaik mungkin, insya Allah dapat nikmatnya.

No comments:

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...