pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Tuesday, July 17, 2012

yyey!! Pelajar Sekolah Dibenar Bawa Handphone Mulai 2013??


ASSALAMMUALAIKUM

Berita gembira untuk adik-adik sekolah yang mana telah dilaporkan bahawa mulai tahun 2013, pelajar sekolah dah dibenarkan bawa handphone ke sekolah!! hoorreeyyy!!!
DRC pun turut bersorak gembira atas laporan ini kerana ini akan mendatangkan banyak PAEDAH kepada syarikat telekomunikasi, kedai topup, kedai handphone, kedai aksesori handphone dan yang berkaitan dengan handphone... Memang business dalam negara kita sungguh menguntungkan!! Apatah lagi jika dilihat dari pandangan pemimpin kita yang suka untuk 'berbisnes'kan alam pendidikan.... Macam-macam boleh mendatangkan keuntungan, yang penting MASSSSYYUUKK~

Apapun, DRC rasa kita perlukan sesuatu perubahan yang boleh ditimbang tara dengan baik. DRC pasti, tujuan ia dibenarkan adalah untuk memudahkan pelahar menghubungi ibu bapa mereka. Ok, jom kita sama-sama timbang tara jumlah kebaikan dengan jumlah keburukan yang ada dalam isu ini :

Kebaikan ->
1. Memudahkan perhubungan diantara pelajar dengan ibu bapa
2. Ibu bapa dapat mengawasi pergerakan anak-anak
3. Dapat berhubung dengan cikgu bila cikgu lambat masuk kelas
4. Boleh merekod apa yang dikatakan oleh cikgu
5. Dapat ambil gambar dengan cikgu, kawan-kawan bila ada majlis

Keburukan ->
1. Gejala mengUPLOAD video gaduh, samseng, seks, dan sebagainya
2. Membuat pelajar leka untuk bermain SMS
3. Handphone yang boleh akses wifi lebih mudah pelajar nak buka mukabuku berbanding buku
4. Pelajar lebih bersemangat ke sekolah sebab nak tunjuk handphone kat kawan-kawan
5. Berapa peratus pelajar akan menghubungi ibu bapa dengan orang lain.? 
(DRC kat IPT pun peratus untuk ibu bapa kurang daripada orang lain tauu~)
6. Banyak duit belanja diperuntukkan kepada pelajar untuk makan & topup
7. Kantin sekolah akan menjual topup untuk para pelajar, makanan tak menjadi keutamaan lagi

Banyak yang boleh DRC senaraikan dalam kelompok kebaikan dan juga keburukan, tapi yang ada itu adalah pandangan DRC terhadap isu ini dan beberapa respon yang DRC peroleh dari kawan-kawan facebook, juga dari orang tua...
DRC ada jugak pengalaman semasa sekolah berkaitan dengan teknologi ni.. memang sangat menakutkan dengan teknologi apabila disalah gunakan oleh kita (pelajar) yang masih belum bijak untuk membuat timbang tara..

DRC kongsi sikit pengalaman DRC masa muda-muda dulu..
Masa tingkatan 5, DRC ada bawak kamera digital ke asrama dan sekolah. Tujuannya nak ambil-ambil gambar masa awal tahun (bufday DRC). Dalam masa yang sama, DRC rakam apa yang terjadi disekolah.. Masa bufday DRC tu kiteorg sambut dalam dorm... Bilik digelapkan, pasang lilin kat kek, nyanyi ramai2,, DRC just sharing happening dengan kawan2 dorm masa form 4, kemudian DRC uploadlah adalam akaun Youtube DRC... Memang masa tu, yang tau je bukak.. Time tu kan zaman myspace, so yang ada myspace je la yang tau kewujuan video tu..
Dalam video tu pulak, ada kawan DRC pegang handphone, dan lighter..
Hummm... yang bestnya video tu upload bulan Januari, tapi kantoi dengan cikgu bulan September.. HAHAAHHA~
Kena jugak lah tindakan disiplin untuk DRC yang nakal nih.. :3

Malas nak cerita panjang, memang menjadi pengajaran kepada DRC. Jadi, mungkin zaman DRC tu tahun 2008, hanya perkara-perkara macam tu je yang berlaku, tapi kalau kita tengok zaman sekarang ni, pelajar sekolah bukan macam zaman dulu.. Mereka lebih 'advance' dari kita.. Mereka lebih kreatif dan inovatif dalam teknologi. 
DRC tertanya, kalau zaman DRC dah macam tu, apalagi zaman sekarang..??

DRC mohon pihak atasan dalam Kementerian Pelajaran Malaysia juga Menteri Pelajaran kita membuat timbang semula dengan apa yang telah diputuskan.. Cadangan DRC macam ni :

1. Boleh untuk benarkan telefon bimbit di sekolah, tetapi HANYA untuk pelajar yang benar-benar berpotensi cemerlang dalam pelajaran dan akhlak
2. Boleh benarkan HANYA untuk pelajar yang rekodnya disiplinnya bersih..
3. Boleh dibenarkan dengan syarat handphone dibenarkan selepas waktu tamat P&P.

Pada DRC, meletakkan syarat itu mungkin ada kebaikan yang boleh disekat. Sebab kebebasan tidak mampu dikawal jika tiada sekatan. Tidak semua teknologi mendatangkan kebaikan, dan tidak semua kemudahan itu memudahkan..

DRC pssstt : Jangan sampai sesuatu KEPENTINGAN dijadikan PERUNDANGAN!!

5 comments:

Marchello Elmo said...

Satu lagi ,, boleh bawak handphone pegi sekolah ,, tpi handphone cikang je .. yg x leyh ambek gmbr ,x de lagu , x de wifi-internet .. just for call and msj aje ..

Cik Pensil said...

rasa macam menyusahkan je bila boleh bawak henpon ke sekolah..

Detective Fiqa said...

off course keburukan lebih banyak.! huh! tak membawa faedah langsung

cik-zie69 said...

pastikan bawak fon pegi sekolah, tapi tanggungjawab masing-masing. Hilang ?? sendiri tanggung !!. baru okey.

Niswatus Solikah Samik said...

tak tau lah nak kata pasal isu ni. walau pun ada kebaikan, tp rasa nya keburukan nya melampau2 byk! tp tu la.. dah keputusan kementerian.. nak buat macam mana kan.. harap ia nya betul2 mendatangkan kebaikan!

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...