pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Monday, December 5, 2011

RESIPI | Jus Aloe Vera plus CINTA

Assalammualaikum semua...SELAMAT HARI ISNIN..
So, macam biasa.. kalau kt johor ni hari Isnin adalah hari cuti...
Ok,,, hari n i siapa yang puasa?? Angkat tangan!!~~
Yeaahhh!! Baguslah, alhamdulillah pada yang berpuasa dan kepada yang tidak tu,, cuba cari hari lain ye... #kata diri sendiri.. (kantoooii)

Ok, kepada anda yang sedang berpuasa sunat tu,, haaa... mesti da mula terfikir nak cari menu apa untuk bukak puasa hari ni kannn...?
So, DRC ada satu resipi jus untuk share dengan orang yang puasa SAJE!hahaha

bahan-bahan :
- Aloe vera atau dalam bahassa town lidah buaya darat
- Asam boy (asam kecut amek yang prum sederhana basah)
- Asam jawa
- air
-Gula
- Limau nipis

Cara-cara
1. potong dan bersihkan lidah buaya tu menggunakan limau nipis dan air asam jawa.
(buang kulitnya yang tajam-tajam tu tauuu)
2. rendamkan lidah buaya yang dipotong tu dengan air asam jawa dan perahan limau nipis sehingga lendir2nya hilang. Bilas sehingga bersih tau!
3. Rebus air dalam periuk dan masukkan gula sekali. Jangan lebih sangat gulanya tu..!
3. Setelah masak (jadi air gula) masukkan asam boy (asam kecut). 
4. Bila dah agak2 asam boy (bukan girl) kembang dan cantik membOlat, masukkan aloe vera tu ke dalam air. Sambil tu tutup api gas.
5. Kacau sehingga sebati dan sejati.
6. Simpan dalam peti sejuk beku gigil supaya jus lebih sOdap..
7. Hidangkan diwaktu tengahri atau panas... Mesti sedaaaap..

TADAAA!! DA SIAP!!

Selamat Mencuba
DRC pssstt : Pelikkan..???? haaa... resipi ni family DRC je tau yang tau (setakat ni). Semalam jamu mak2 sedara datang rumah pun tengok muka diorang pelik bebenor..uhuhuhuu... Pesanan khidmat masayarakat, JANGAN LETAK GULA TERLALU BANYAK OK! Seruan kerajaan Malaysia tauu... Dan,,, semua kuantiti bahan-bahan bergantung kepada aloe vera yang korang petik ok... SELAMAT MENCUBA... ^_^

6 comments:

emy zulaiha said...

emy tak pause leh try tak menu tue?haha

TiraPengemis said...

sdp ke? hehe...

Cik Pensil said...

macam mana rasa dia? mesti masam.

Cik Pensil said...

er.. kenapa nama cinta kat jus ni? ada kisah cinta disebalik jus ni ke? hehe

DRceria said...

sedap cik Pensil.... xde la masam sgt... kita letak gula jugak dlm air nie.... cuba laa... :)

dikyah said...

hmm.. menarik menarik.. macam sedap je tengok air tu~~ hehe boleh try utk bukak puasa dgn famili nnt..

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...