pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Saturday, November 5, 2011

RESIPI | 20 StepKek Cokelat Ceria DRC

Assalammualaikum... Salam Perantauan..ceewaahh..
Rasa bessst je dok umah.. sambil2 baca buku (baca lah sangggaaatt :P), 
pagi tadi DRC ke pasar, nak beli barang basah... Fuuhhh!! Semua orang tengok pelik,, apesal ntah..hahaha... rupa2nya diorang rindu DRC.. semua dalam pasar tu tegur... (tak lah semua) kawan2 yang pergi pasar je... macam laa retttisss yg masuk pasar tuuh! lalalalaa~ 
Jom hari ni DRC nak kongsi satu resipi istiwema untuk anda selaga yg sedang berPoasa sunat..
^_^
Ok, hari ni DRC jadi orang dapur membantu mama di dapur memandangkan anak2 dara mama semua puasa...huhhh!!! maknanya DRC tak pOasa la..heeeeee...
bukan uzur tOh.. sebab tak bangOn sahOr td... :P

Jadi, DRC sempat buat 1 kek untuk tatapan bloggers semua.. Ingat, TATAPAN (sahaja).huhuu

Ok, ikut step ni ok... kat gambar tu ada nomborkan....
1. Masukkan butter ke dalam bekas acuan,
2. masukkan gula aisin
3. Pukul sampai kOmbang..
4. Chocolate Emulco ni adalah pewarna coklat yang memang original coklatnya.
5. Jangan lupa krimer sejat.
(DRC tak sempat tangkap pic teloq..)hehehee
Dah masukkan bahan no 4 dan 5 serta telur, jadi pergi ke no 6. 
6. Nampak dah kOmbang tu,,,,
7. Masukkan tepung gandum, tepung kek dan serbuk koko yang telah dianyak dan digaul bersama ke dalam doh sikit demi sedikit (sambil putaq~~)
8. Dah sebati macam ni, masukkan dalam bekas plastik..
9. DRC kukus kek ni, jadi tutup bekas plastik (tupperware).
10. Kukus dengan air, selama 40 minit++
Sementara menanti, kek tu dikukus, jOm kita buat coklat untuk top layer of the cake.
11. Masukkan coklat masak ke dalam periuk yang comelll.
12. Letakkan periuk tu dalam kuali yang berisi air yang mendidih..
13. Nampak dah cair, kacau sentiasa...
14. Masukkan minyak sayur untuk kelihatan bersinar2 dan berkilau coklat tu...
15. Masukkan Susu pekat, kalau nak ganti guna gula pun boleh..
Bila dah siap top layer coklat, dan kek da sejuk...
16. Garis2kan atas coklat guna pisau supaya lapisan coklat atas masuk ke dalam kek..
17. Tuang coklat tu ke atas kek. Ingat!! Kek jangan keluarkan dari bekas plastik tu...
18. Sediakan coklat chip dan warna2 ceria DRC..
19. Taburkan coklat chip dan warna2 ceria DRC atas kek..
20. Dah siap...!!

TADAAAAAA!!!!
mukaku minyak sungguhhhh dalam dapur (baju melttec <3 )!! 

DRC pssstt : Selamat mencuba yer... hanya 20 step yang mudah jika ada bahan di dapur dan semuanya adalah dari usaha anda sendiri.. Man Jadda Wa Jada... Siapa usaha, dia dapat ganjaran... InsyaAllah... aamin...heheheee... Ok, penerangan kenapa DRC guna tupperware tu untuk kukus kek, adalah, sebab ia memudahkan untuk kita mengalirkan coklat di atas untuk turun ke bawah dan tepi kek.. Kalau guna loyang (taktau la bahasa BM ke ni..?) biasa, mungkin coklat atas tu tertumpu bahagian atas je... Lagipun, DRC kukus kek ni, tapi kalau sapa nak bakar, takde masalah... ^_^
DRC dan CTK masih mencari penaja untuk contest kami... Dan masih lagi dibuka untuk pertanyaan.... sponsor yang ada DRC ucapkan TERIMA KASIHHH... :D

3 comments:

Amir Baker said...

Laaargh camtu je buat, ruginya aq beli semalam. Lepas ni nak try buat lah. harap2 jadi...

DRceria said...

haaa.. terai la nanti... mesti sedap... >.<

ctk said...

waaaaaa..nampk cm sedap...nk try gk.....ke DRC nk tlg buatkn tuk ct? hahaha

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...