pagess

Klik Header Ini

Flash

Mutiara Kata Hari Ini

Tanda Allah Mengasihi HambaNya Adalah Dengan Memberinya Ujian...

Wednesday, September 14, 2011

REVIEW : Hantu Bonceng....ape celoppp..??!


ASSALAMMUALAIKUM BLOGGERS AND READERS......
kali ni post yang sangggatt dinantikan oleh someone about DRC opinion tentang film Hantu Bonceng...waaah..kelassss ukk... 
walaupun DRC bukanlah orang pertama yang review film ni, dan DRC ada jugak baca komen ttg this film oleh DANIEL ADIE tentang Hantu Bonceng ni, DRC kena puassskan hati DRC jugak untuk menontonnya sendiri... 
Rezeki yukk bila orang nak belanje tgok wayang ni... so,, syukurrrr~~

ok,, seteret to point, kali ni Ahmad Idham boleh dikatakan berjaya membuat film jenaka yang memang sangat membuatkan DRC tergelak pecah perut sampai nak terken______ (eheeemmmm).!dah la sejuk dlm tu, memang tooollll la...!

kombinasi Zizan (amran) dan kunyit boleh dikatakan mesra namun ada yang perlu diperbaiki dari sudut kemesraannya supaya tidak dibuat-buat... biar ianya nampak natural dan neutral. ehh,, lain ke..??hahahaaa

selain tu, perjalanan cerita ni boleh dikatakan kompak dengan peleraian yang cepat dan mudah. DRC ingat, movie dah habis bila da tau and jumpa waris 'hantu' tu... rupanya ada lagi sambungannya..... tapi ok la jugak sebab mungkin terlalu sikit dialog utk Juliana Evans dalam tu, sebab tu buat panjang kot..hehehe

btW, ada beberapa teguran dari DRC..ceeewahhh.. mcm pengkritik filem plak.. tak pe la.. it's just my opinion tak nak amek port pun tarak kesahhh...!

1) penggunaan Motosikal Nasional iaitu MODENAS pada DRC perlu dihentikan untuk sebarang filem yang boleh merosakkan jemana nasional itu sendiri. memang lah Modenas salah satu penaja dalam filem ni walaupun ia sebagai medan promosi, tapi kena ingat dan HARUS perhatikan, filem yang berunsurkan 'rempit' jangan digunakan produk nasional sebab boleh memburukkan produk itu sendiri kerana impak pada masa akan datang akan menjatuhkan jenama itu sendiri....

2) penggunaan bahasa arab seperti 'astagfirullah'... 'subahanallah'... perlu jelas dan benar sebutannya... supaya ia tidak lari dari maksud yang ingin disampaikannya... mungkin perlu 'dibiasakan' sebutan supya ia menjadi lancar dan betul.. tambahan, untuk menyebut, kenalah tengok tempat dan keadaan. dalam satu babak, kunyit menyebut "subahanallah" ketika kain juliana evans terselak hingga lutut. BAHAYA tu...!! tengok teliti...

3) dalam filem ni, terlalu banyak sangat unsur yang dimasukkan. ada bab lawak, rempit, tahyul, nasi kangkang, bomoh, lucah, gaduh, cinta... macam-macam.. kadang-kdang filem yang diklasifikasi sebagai U iaitu UMUM ditonton oleh warga kecil2... jadi bahaya untuk tatapan mereka babak dimana zizan menutup *&^**nya dengan helmet selepas ternampak betis juliana evans... kita tergelak tapi budak2 tak faham sehinggalah mereka akan bertanya kepada orang tua kenapa orang tua gelak.... kalau boleh unsur dalam filem tak perlu banyak sebab menyerabutkan lagi perjalanan.. namun, Ahmad Idham berjaya menggarapnya dengan baik sekali..

4)terlalu klise filem melayu yang mana mengaitkan kembar, bomoh, kangkang dan hantu. kalau ada idea baru mesti lagi booommm!

5) filem ni mengharapkan Zizan sebagai penghidup walaupun jalan ceritanya nampak biasa saja..

6) BAHAYA!!! babak Zizan menampar Jun adalah paling serius, tapi orang tergelak tengok Zizan serius...hahahahaa

Secara keseluruhan DRC bagi *** (TIGA BINTANG) untuk filem ni...




5 comments:

hyz said...

besh ke? x berapa teruja nak tgk....

Insan Biasa said...

boleh jer klu nak kritik filem nih sebelum keluar panggung hari tuh depa akan preview kat untuk mendapat komen dari penonton. kalu x silap selalunya akan diadakan 1 minggu sebelum tarikh keluar panggung

DRceria said...

@hyz : actually me too... tp sbb org da nak blnje... xkan nak lps kan plak.. rjeki...hehehee
@Insan Biasa : yup.. mmg ada... tp masa privew bkn calang2 orang yang boleh join.. so, atleast, i hve my opinion about that.. myb it's way to improve something than nothing...
>.<peace..

ctk said...

xtengOk lagi...tp cm bes je nk tgk zizan melawak :D

abOut ur opinion...its gOOd...mmg bahaye ckit lau kanak2 tgk...hehehe

p/s : bes r dye adew org blnje :D

DRceria said...

@ctk -- hri ni film baru kluar... xpe,, Hantu Bonceng dgn Raya Tak Jadi mungkin saingan kali ni.. sbb tu Raya Tak Jadi di buat pada tarikh yg da 'suam2' raya...
pssssttt ::: org nak belnje, xkn nk tolak..hahahaa

Klik-Klik

IKLAN

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...